Een item dat je vaak in de koelkast tegenkomt, is het aloude product yoghurt. Nu het volop zomer is, beginnen veel mensen hun dag met een bakje yoghurt aangevuld met vers fruit. Yoghurt speelt niet alleen een rol bij het ontbijt, maar is ook veelzijdig in de keuken; van zoet tot hartig en zelfs als basis voor dressings. Een belangrijke factor bij het kopen van yoghurt is de houdbaarheidsdatum, om te voorkomen dat je met schimmel te maken krijgt. Let wel, de datum op de verpakking dient als richtlijn. Hoewel het natuurlijk beter is om het product voor die datum te eten, betekent het niet altijd dat de yoghurt na die datum onbruikbaar is. Veel mensen vragen zich af: hoe lang kun je yoghurt na de houdbaarheidsdatum nog veilig eten? Moet je het direct weggooien als de datum is verstreken?
Om te beginnen, laten we eens kijken naar wat ‘vervaldatum’ en ‘consumptiedatum’ precies inhouden. De houdbaarheidsdatum verwijst naar de periode waarin de producent waarborgt dat de kwaliteit optimaal is. Na die datum kunnen smaak en structuur veranderen, maar dat betekent niet per se dat de yoghurt onaangenaam is. Als de yoghurt na het verstrijken van de datum op de juiste manier is bewaard, kun je hem meestal probleemloos blijven eten. Het is belangrijk om het product goed te onderzoeken en te controleren op eventuele tekenen van bederf voordat je het consumeert.
Leuk weetje: onderzoek in Frankrijk toont aan dat veel soorten yoghurt enkele dagen na de aangegeven datum nog prima te eten zijn. Sommige soorten bleken zelfs na drie weken nog goed te zijn! Vooral natuurlijke yoghurts kunnen vaak langer meegaan en behouden belangrijke voedingsstoffen en melkfermenten die gunstig zijn voor de bacteriële flora. De grootste verandering bij oudere yoghurt is de daling van de Ph-waarde, wat invloed kan hebben op de smaak.
Als je schimmel op yoghurt ziet na de houdbaarheidsdatum, wordt ten zeerste afgeraden het nog te eten vanwege het verhoogde risico op voedselvergiftiging. Dit kan leiden tot symptomen zoals misselijkheid, overgeven, buikklachten, hoge koorts en mogelijk uitdroging.
Wist jij dat al?