Verwachte stijging van wegenbelasting in 2025: ontdek hoeveel extra je moet betalen!

In de komende jaren gaan de kosten voor autobezit in Nederland stijgen door aanpassingen in de wegenbelasting. Deze verandering, die gepland is voor 2025, zal ervoor zorgen dat veel autobezitters meer moeten betalen. Zeven van de twaalf provincies verhogen hun opcenten, en daarnaast worden de belastingvoordelen voor elektrische en hybride voertuigen geleidelijk afgeschaft. Wat dit voor jou persoonlijk betekent, hangt af van je situatie, maar vooral eigenaren van elektrische auto’s zullen het merken.

Tot nu toe betaalden eigenaren van volledig elektrische voertuigen geen wegenbelasting. Maar vanaf 1 januari 2025 verandert dit. Vanaf die datum betalen ze 25% van het standaard tarief, wat in de jaren daarna verder stijgt, tot het in 2030 gelijk is aan het normale tarief. Dit betekent een verandering in het beleid rondom elektrisch rijden.

De hoogte van je wegenbelasting hangt vooral af van de provincie waarin je woont en factoren zoals CO2-uitstoot, gewicht, en type brandstof van je auto. Tim Roks van AutoTrack legt uit dat vooral het gewicht een grote rol speelt. Dat is nadelig voor elektrische auto’s, die meestal zwaarder zijn door hun batterij. Een elektrische Volkswagen Golf, bijvoorbeeld, is zo’n 300 kilo zwaarder dan de benzinevariant, wat resulteert in hogere belastingkosten.

Toenemende Belastingen Voor Autobezitters

Hoewel er in 2025 nog sprake is van een zekere korting voor elektrische auto’s, betalen eigenaren in 2026 al 75% van het normale tarief. Roks benadrukt dat het gewicht steeds bepalender wordt bij aanschaf van een elektrische auto. Naast het basiswegenbelastingtarief, dat met 1,2% stijgt door inflatiecorrectie, worden de provinciale opcenten ook verhoogd, wat per regio kan verschillen.

In provincies als Friesland, Flevoland, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg zullen de opcenten stijgen, wat voor sommige bestuurders kan leiden tot extra kosten van tientallen tot honderden euro’s per jaar. Verhuis je van een regio met lagere opcenten naar een provincie met hogere, zoals van Overijssel naar Gelderland, kunnen de kosten aanzienlijk toenemen. De stijgingen zijn vooral voelbaar voor dieselrijders en zwaardere elektrische auto’s.

Hybride voertuigen zullen ook te maken krijgen met de nieuwe belastingregels. Voor plug-in hybrides verdwijnen de belastingvoordelen stapsgewijs. In 2025 betalen eigenaren van hybride auto’s 75% van het reguliere wegenbelastingtarief en vanaf 2026 vervalt de korting helemaal. Hierdoor gaan de kosten voor hybride auto’s meer lijken op die van traditionele brandstofvoertuigen.

De wijzigingen in de wegenbelasting treffen alle autobezitters, maar de impact verschilt per voertuigtype en locatie. Omdat fiscale voordelen voor elektrische en hybride auto’s worden verminderd, is het belangrijk om bij de aanschaf van een nieuwe auto goed op te letten op de belastingtarieven en bijkomende kosten. Wat vind jij van deze veranderingen? Deel je mening op onze Facebookpagina!